We kennen het
allemaal wel: dat heerlijke gerecht dat je vroeger thuis altijd kreeg en nog
goede herinneringen aan hebt. Zo maakte mijn oma vroeger in de vakantie poffert
als er kleinkinderen waren te logeren. Heerlijk met suiker, stroop en gesmolten
boter. En dan in zo’n ouderwetse wonderpan. Of lammetjespap. Geen idee of dat
in het echt ook zo heet, maar zo noemden wij dat thuis altijd. Heerlijke zachte
romige warme pap. Heerlijk, het water loopt me nu al weer in de mond als ik dit
schrijf.
Voor wie poffert
niet kent: een typisch Gronings gerecht. Alhoewel ik ook lees dat het in de
andere noordelijke provincies bekend is maar dan onder een andere naam. Bij ons gaat de poffert in de wonderpan maar
het kan ook in een tulbandvorm of op een andere manier. En die wonderpan is
eigenlijk een soort oventje dat op het vuur gaat. De warmte cirkelt helemaal om
je gerecht heen. En uiteraard kun je er meer in maken dan alleen poffert. Als
je googelt of op Pinterest kijkt kom je genoeg ideeën tegen.
Ondanks dat ik
ook zo’n wonderpan heb, maak ik eigenlijk nooit poffert voor ons zelf. Dit moet
ik echt binnenkort weer eens een keer gaan doen. En voor de lammetjes pap moet
ik mijn moeder eens naar het gerecht vragen. Wat zal dat smullen worden:
Poffert met lammetjes pap toe. Een maaltijd vol jeugdherinneringen.
maizenapap zusje
BeantwoordenVerwijderen